dtf

WAT IS DTF PRINTEN?

DTF (Direct to Film) is een vrij nieuwe druktechniek in de industrie en maakt het mogelijk om extreem heldere transfers te drukken op lichte en donkere kleding. Daarbij leent DTF zich goed voor opdrukken met veel verschillende kleuren. Doordat we printen op transferfolie, kan jouw ontwerp met behulp van een soort lijmpoeder, direct met een hittepers op het door jou gekozen textiel worden geprint. DTF-printen is mogelijk op textielitems van 100% katoen, polyester, 50/50 mengsels, nylon en zelfs leer. Ten opzichte van bijvoorbeeld zeefdruk is DTF beter geschikt voor kleine oplagen omdat de voorbereidende werkzaamheden minder zijn. DTF leent zich ook goed voor oplages waarbij ieder kledingstuk een andere opdruk moet krijgen, bijvoorbeeld bij sportshirts met verschillende spelersnamen.

Het drukproces:

Wat zijn de voordelen van DTF printen?

Direct-to-Film (DTF) printen is een moderne druktechniek die steeds populairder wordt in Nederland en België. Deze methode biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele printmethoden, zoals zeefdruk en direct-to-garment (DTG) printen. Hieronder volgen enkele voordelen van DTF printen:

  1. Kleurrijk en gedetailleerd: bij DTF printen wordt gebruik gemaakt van geavanceerde inkjetprinters die in staat zijn om zeer gedetailleerde en kleurrijke ontwerpen met subtiele overgangen en schaduweffecten te produceren. Dit stelt ons in staat om complexe afbeeldingen en patronen met hoge resolutie op textiel te drukken.
  2. Geen minimale bestelhoeveelheid: DTF is ideaal voor zowel grote als kleine bestellingen omdat er geen instelkosten of vaste kosten per kleur zijn. Op die manier kunnen zelfs kleine batches kosteneffectief worden geproduceerd.
  3. Snelle productietijd: DTF printen heeft doorgaans een kortere doorlooptijd in vergelijking met traditionele methoden zoals zeefdruk. Dit komt door het verminderde aantal stappen en de snelle droogtijd van de gebruikte inkten.
  4. Geschikt voor diverse stoffen: DTF printen kan worden toegepast op verschillende soorten stoffen, zoals katoen, polyester, mengsels en zelfs donkere stoffen. De gebruikte inkten zijn ontworpen om zich goed te hechten aan diverse textielsoorten.
  5. Milieuvriendelijk: DFT maakt gebruik van watergedragen inkten die milieuvriendelijker zijn dan sommige andere printmethoden. Deze aanpak resulteert in minder schade aan het milieu. Bovendien wordt er minder water verbruikt en wordt er minder afval gegenereerd gedurende het proces.
  6. Flexibiliteit in ontwerp: DTF printen stelt ontwerpers in staat om unieke en gepersonaliseerde ontwerpen te maken voor individuele klanten. Dit maakt het ideaal voor het afdrukken van op maat gemaakte kledingstukken en merchandise.
  7. Minder handmatig werk: In vergelijking met DTG-printen, waarbij vaak een voorbehandeling van het textiel vereist is, zijn er bij DTF minder handmatige stappen nodig. Hierdoor kan een efficiënter productieproces ontstaan.
  8. Duurzaamheid en wasbestendigheid: DTF-inkten hechten zich goed aan de stof en hebben uitstekende wasbestendigheid, wat resulteert in duurzame prints die lang meegaan.
  9. Snelle aanpassingen en herhalingen: Met DTF printen is het mogelijk om snelle aanpassingen aan en herhalingen van ontwerpen te maken zonder dat nieuwe schermen, platen of andere fysieke aanpassingen noodzakelijk zijn.

Veelgestelde vragen over DTF printen

Wat is het verschil tussen DTF en DTG?

Bij DTF en DTG is het drukproces nagenoeg gelijk, toch zijn er een paar verschillen. Zo wordt er bij DTF namelijk eerst geprint op een doorzichtige matte folie die bedekt wordt met een speciale lijm die later verwarmd wordt om op de kleding te kleven. Bij DTG wordt de print rechtstreeks op de kleding geprint.

Hoe is de kwaliteit van DTF-bedrukkingen?

In tegenstelling tot transfertechnieken van laser- en inktprinters, die doorgaans een mindere kwaliteit hebben na enkele wasbeurten, houdt de DTF-methode zeer goed zijn kwaliteit en laat het geen scheuren achter in de bedrukking.

Hoe voelt een DTF-bedrukking op mijn kleding?

DTF transfers zijn heel dun en zacht. En in tegenstelling tot het rubberachtige gevoel van een folie, is een DTF-bedrukking ook nog eens erg flexibel. Qua gevoel komt een DTF-bedrukking op kleding in de buurt van normale DTG-prints (Direct to Garment).

Is een DTF-bedrukking flexibel?

DTF transfers zijn zeer flexibel en stretchy. Je kunt de kleding gemakkelijk een beetje uit elkaar trekken zonder dat de opdruk scheurt. DTF-bedrukkingen gaan om die reden ook langer mee dan bijvoorbeeld DTG-prints.

Hoe moet ik een DTF-bedrukking wassen?

Een DTF transfer gemaakt met de apparatuur van Digitransfer, inkt en lijmpoeder heeft een maximale wasbaarheid van 60 graden. Dit maakt deze techniek niet alleen geschikt voor fashion, maar ook voor bijvoorbeeld werk- en sportkleding.

Aan de slag!

Nu je weet dat DTF-prints écht lang meegaan en superkleurig zijn, wil je vast een bestelling plaatsen. Klik daarvoor op de knop hieronder, de rest wijst zich vanzelf. Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Call me
call me

Persoonlijk advies?

Je wordt op werkdagen binnen 2 uur teruggebeld.