Nieuw: Tegeltjes bedrukken voor slechts €8,95 per stuk!
certificaten

CERTIFICATEN.

Certificaten zijn in de kledingindustrie belangrijk om aan te tonen dat een product of fabrikant voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Deze normen en richtlijnen hebben betrekking op verschillende aspecten van de productie en distributie van kleding. Omdat er diverse certificaten en keurmerken zijn, hebben we ze voor jou op een rijtje gezet. Mocht je nou toch nog vragen hebben of meer willen weten, neem dan contact op!

BSCI

certificaten

Het Business Social Compliance Initiative is een internationaal initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in de productieketen van textielbedrijven. BSCI biedt een gemeenschappelijke gedragscode en een stappenplan aan bedrijven om de arbeidsomstandigheden en rechten van werknemers te verbeteren. Hierbij komen normen zoals: het bevorderen van eerlijke lonen, verminderen van de werkdruk, uitbannen van kinderarbeid en het verminderen van milieurisico’s aan bod. Het controle proces bestaat uit onafhankelijke audits met een beoordeling op de naleving van de verschillende normen.

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is een onafhankelijke organisatie die staat voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Het doel is om ervoor te zorgen dat de productie van textiel wordt uitgevoerd op een manier die voldoet aan fundamentele principes voor arbeidsomstandigheden. Het Fair Wear keurmerk is gebaseerd op acht internationale arbeidsnormen die zijn vastgelegd in de Code of Labour Practices. De acht arbeidsnormen zijn: 1) Geen gedwongen arbeid. 2) Geen kinderarbeid. 3) Vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen. 4) Geen discriminatie van werknemers. 5) Redelijke werktijden. 6) Een leefbaar loon. 7) Veilige en gezonde werkomstandigheden. 8) Bescherming van het milieu. Met het Fair Wear keurmerk kunnen bedrijven aantonen dat hun productieketen voldoet aan de hoogste normen voor arbeidsomstandigheden. En dat zij zich inzetten voor continue verbetering.

certificaten

GOTS

certificaten

Het GOTS-kledingcertificaat is een van de bekendste textielnormen en staat voor Global Organic Textile Standard. Het certificaat wordt toegekend aan bedrijven die voldoet aan strikte normen voor duurzame productie en de verwerking van biologische vezels. Het certificeringsproces omvat de hele textielproductieketen. Van de oogst van biologische vezels tot de verwerking en distributie van het eindproduct. De normen omvatten onder meer milieucriteria. Denk aan minimaliseren van afval en waterverbruik. Ook zijn er sociale criteria opgenomen zoals het verbod op dwang- en kinderarbeid en de garantie van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Consumenten krijgen zekerheid dat het product is gemaakt van biologische vezels en dat de hele productieketen duurzaam is. Uiteraard met respect voor mens en milieu.

Oeko-Tex

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textielproducten. Het certificaat wordt toegekend aan textielproducten die zijn getest op schadelijke stoffen en veilig zijn bevonden voor gebruik. Het certificeringsproces omvat een reeks tests die wordt uitgevoerd op alle componenten van het textielproduct. Er worden meer dan 100 parameters getest, waaronder stoffen die bekend staan als potentieel schadelijk voor de gezondheid. De geteste producten moeten voldoen aan strenge normen voor het gehalte aan deze schadelijke stoffen. Het certificaat biedt vier verschillende niveaus:

  • Niveau 1: Direct huidcontact, zoals: ondergoed, babykleding en beddengoed.
  • Niveau 2: Huidcontact, zoals: T-shirts, overhemden en sokken.
  • Niveau 3: Beperkt huidcontact, zoals: jassen, broeken en jurken.
  • Niveau 4: Decoratieve doeleinden, zoals: gordijnen en meubelbekleding.
certificaten

PETA

certificaten

PETA-Approved Vegan is een label dat wordt toegekend aan merken die aan bepaalde criteria voldoen m.b.t. dierenwelzijn en milieubewustzijn. Het label wordt toegekend door de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Het keurmerk geeft aan dat er in een product geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong zit. Dit betekent dat alle gebruikte materialen, inclusief stoffen, voering, decoraties en zelfs de lijm, volledig dierlijk-vrij moeten zijn. Bovendien vereist het label dat het kledingmerk of producent milieubewust en ethisch verantwoord opereert. Bedrijven moeten werken aan het minimaliseren van hun afval en het maximaliseren van het gebruik van gerecyclede materialen. Met het PETA-Approved Vegan label zijn consumenten verzekerd van kleding die vrij is van dierenleed. Daarbij draagt he bij aan een duurzame toekomst.

Organic

Merken die biomaterialen in hun productieproces gebruiken, krijgen het label Organic toegekend. Verschillende organisaties, waaronder GOTS en OCS, reiken dit label uit. Het verkrijgen van dit kledingcertificaat vereist dat alle materialen afkomstig zijn van biologische landbouw. Dit impliceert dat vezels alleen afkomstig mogen zijn van planten die zonder synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest zijn gekweekt. Bovendien moeten productieprocessen strenge milieunormen naleven, zoals het minimaliseren van afval en het gebruik van energiezuinige methoden. Consumenten worden door Organic verzekerd dat de kleding afkomstig is van duurzame en verantwoorde bronnen, met aandacht voor mens en milieu.

certificaten

Sedex

certificaten

Het kledingcertificaat van Sedex, is een programma voor bedrijven die in de kledingindustrie opereren. Het certificaat is ontwerpen om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan sociale en ethische normen. Het Sedex-ledenplatform biedt bedrijven de mogelijkheid om informatie over hun toeleveringsketens te delen en om audits uit te laten voeren. Het kledingcertificaat van Sedex omvat verschillende aspecten waaronder: arbeidsnormen, milieunormen en bedrijfsbeheer. Het certificaat is gebaseerd op een auditproces m.b.v. een onafhankelijke derde partij die de toeleveringsketen van een bedrijf beoordeelt. Het is een belangrijk instrument voor bedrijven die actief zijn in de kledingindustrie en willen aantonen dat ze verantwoordelijkheid nemen. Daarbij houdt het bedrijf zich aan de hoogste normen.

Fair Labor

De Fair Labor Association (FLA) is een internationale non-profitorganisatie in de textielketen. FLA richt zich op het bevorderen van ethische en duurzame arbeidsomstandigheden in de wereldwijde toeleveringsketens van textiel. Het doel van de FLA is om o.a. bedrijven en universiteiten te helpen bij het oplossen van problemen m.b.t. arbeidsomstandigheden. In tegenstelling tot andere instanties, worden bedrijven in dit geval beoordeeld op hun vermogen om problemen op te lossen. Bij andere certificeringen gaat het vaak om minimale vereisten. Fair Labor streeft naar de bevordering van transparantie door de resultaten van onafhankelijke audits openbaar te maken. De organisatie zet zich actief in voor de belangen van werknemers. Zo helpt het de werknemers door o.a. beter voor zichzelf op te komen.

certificaten

WRAP

certificaten

Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) is een certificeringsprogramma voor fabrikanten en leveranciers in de kledingindustrie. Het richt zich op het bevorderen van ethische, legale en veilige arbeidspraktijken in fabrieken over de hele wereld. Om het WRAP-certificaat te verkrijgen moeten fabrikanten voldoen aan een reeks criteria waaronder: wettelijke naleving, arbeidsomstandigheden, milieubescherming en ethiek & integriteit. Het WRAP-certificaat is gebaseerd op de normen van de International Labour Organisation. Het certificaat biedt transparantie en zekerheid aan consumenten over de producten die ze kopen. In vergelijking met andere organisaties die zich inzetten voor verbeterde arbeidsomstandigheden, zijn de criteria hier minder strikt. Desalniettemin is het WRAP-certificaat een erkenning van de betrokkenheid van de fabrikant om verantwoorde productiepraktijken te volgen.

Call me
call me

Persoonlijk advies?

Je wordt op werkdagen binnen 2 uur teruggebeld.